Tupac Amaru Shakur Fan Blog By EvoPac... Her Hakkı Saklıdır... »

8 Kasım 2008 Cumartesi

Tupac Kimdir ?

Tupac Amaru Shakur (Lesane Parish Crooks)
Tupac 16 haziran 1971 de New York'un Brooklyn eyaletinde doğdu.Doğduğunda ismi Lesane Parish Crooks'du.Sonra ismi Tupac Amaru Shakur olarak değiştirildi."Tupac Amaru" hintçe "parlayan yılan" demekti.Tupac hayatı'nın 12 yılını harlemde 27.ci sokak'ta geçirdi.Tupac'ın babası bir soygun işine karışmıştı.Ve Tupac küçük yaş'tayken cezaevine girmişti.Tupac Harlem için "Dünyanın en berbat" yeri diyor.1986 yılında baltimor sanat okulun'da okuyordu.O sıralar en yakın arkadaşı Jada'ydı..Zamanının coğunu Jada'yla geçiren Tupac Jada'yla okula gitmeyi çok sevdigini ve Jada'yıda çok sevdigini söylüyor.Bu dönem'de tupac MC New York lakabıyla şiirler yazıyordu.

1988 yılında ailesi California'ya taşınıyor.Tupac bir sokak çatışmasında 6 yaşındaki bir çocuğu yaralıyor.Bu olaylardan sonra toplanan Tupac Cali'de bir çok partiye katılıyor ve o yılda Digital Underground isimli gruba katılıyor ve grubun tarihindeki son üye oluyor(En azından şimdilik)Digital UnderGround'da hem MC'lik hemde Dans ediyordu.Digital Underground'un "Same Song" isimli parçası hit oluyor.Klip'de Tupac'da gözüküyor.Digital Underground Tupac'a bir çok kapı açıyor.1991 ekimin'de "Nothing But Trouble"isimli film'de rol alıyor.Film baş'lı başına bir tupac filmi olmasada American BoxOffice liste'sinde $20 satıyor.Film'le birlikte tupac bir çok yapımcı'nında dikkatini çekiyor."Nothing But Trouble"filminden sonra "2Pacalypse Now"la iyi bir satış grafiği yakalıyor ama bu album bir çok kesim'dende tepki alıyor özellikle "Anti Gansta Rap"çilerden.Sebep ise şarkılarda küfür kullanılması ve şiddte öğelerinin fazla olması.Bu konu Tupac'in ödül alması ile büyüyor.Bazı eylemler ile bu konu tarihe karışıyor.

Tupac 1993 şubat ayında " STRICTLY 4 MY N.I.G.G.A.Z"(album 1 milyon kopya satıyor.) ile yine iyi bir çıkış yakalıyor.Bu album'lede ödül kazanan Tupac Janet Jackson ile "Poetic Justice"de oynuyor.Film BoxOffice'de $25 milyon dolar satıyor.Janet'ın VIH testi yaptırması basına bir aşk olayı ile yansıyor.Tupac ve janet bir açıklama yapmıyor ama janet'ın o dönem evli olması olayın basın faktör'ünü ortaya çıkarıyor.1994 yılında Tupac studyo'da vuruluyor.Üst kat'a bulunan puffy ve biggie Tupac ambulans'a koyulurken rahat hareketler sergiliyor. Bu olaydan sonraki günlerde tupac'i başka bir bela daha bekliyordu.Tupac arkadaşları ile bir bayan hayranına tecavuz'den yargılanıyor.Duruşma'da hakime söylediği "Only God Can Judge Me"(Beni sadece tanrı yargılar) sözü ile ilah haline geliyor.Hapishane'de 4 yıl kaltıktan sonra kefalet'le serbest bırakılıyor.Rekor tazminatı ödeyende Suge Kinght oluyor.Tupac böylece Deathrow records'a geçiyor.

Deathrow label'li ilk albumu "ME AGAINST THE WORLD" ile Bilboard da 1 numaraya oturuyor.Bu albumun favori şarkısı ise Dear Mama olduyor ve bu parçayada klip cekiliyor.Tupac "DearMama"şarkısında annesine olan minnettarlığını ve babasına karşı nefretini dile getiriyor.Tupac "ME AGAINST THE WORLD" ile 2 milyon satıyor ve double platinum kazanıyor.Ekim 95 de New York'da "All Eyez On Me"yi kayıt ediyor.Album kitap ve CD'den olusuyor."All Eyez On Me" 9 milyon kopya satıyor.Makaveli(Bu albumde 5 milyon kopya sattı.) albumu çıkmadan 7 gün önce Vegas'da haince bir ilahlı saldırı ile hayatını kaybediyordu.Annesinin isteği üzere tupac gömülmeyip yakılıyor.Annesi Afeni Deathrow'a dava açarak şarkılarının hakkını eline alıyor ve Amaru Records adı altında ölmeden önceki parçaları album haline getirip piyasaya çıkarıyor.Bunlardan en sonuncusu "Until The End Of Time".Tupac öldü deniyor ama buna çok az kişi inanıyor.

Ölümünün üstünden uzun yıllar rağmen hala albumleri çıkıyor.Loyal To The game listelere 2004 yılında 1 numaradan girdi Efsanesi hala yaşıyor.Müzik eleştirmenlerine göre onun gibi bir ses gelmemiştir.Rap müziğinin azınlık tarafından dinlendiği bir dönemde HHAPİSTE çıkardığı albümü ile 1 numaraya oturdu ardından yine aynı dönemde tarihin İLK 2 CDLİ RAP ALBÜMÜNÜ yaptı.G-funk'ın getirdiği ritim avantajlarını kullanarak inaılmaz Rap albümlerine immza atmıştı.

Bu arada Tupac gibi birisi hala bulunamadı onun sesini yakalıyamadıkları gibi yaşam tarzıda onu ölüme götürsede benimseyenler oldu. Kİşisel olarak Tupac gerçekten çılgın biriydi kendisini rahatsız eden polisleri kıçlarından vurmadan tutun rakip plak şirketinin adamlarını öldüresiye dövmeye kadar .

SONUNDA ONUNDA DEDİĞİ GİBİ O BİR ASKERDİ HIZLI YAŞADI HIZLI ÖLDÜ
25'YAŞINDA VEFAT ETTİ VE ŞU KESİNKİ MÜZİK TARİHİ ÇOK ÖNEMLİ BİR SESİ KAYBETMİŞTİ..




Biography


DOB: June 16, 1971 - Brooklyn, NY
DOD: September 13, 1996 - Las Vegas, NV
Boyu: 188 cm Kilosu: 76 kg

Annesi: Afeni Shakur
BabasI: William Garland
Uvey BabasI: Jeral Wayne Williams
AKA Mutula Shakur
KIz Kardesi: Sekyiwa Shakur
Erkek Kardesi: Maurice Harding
(Mopreme of Thug Life)
BuyukbabasI: Elmer "Geronimo" Pratt

Musik GruplarI: One Nation Emcees, Two From The Crew, Strictly Dope, Digital Underground, Thug Life, Outlaw Immortalz/Outlawz

Aliases: MC New York, 2Pac, Makaveli (the don)

Marital Status: Divorced (Keisha Morris) & Engaged (Kidida Jones)





Onbes yasindayken rape basladi; sarki sözleri yazmaya basladi ve kendine MC New York diyordu. Yirmi yaslarindayken Tupac 8 kere tutuklanmisti ve hatta bunlarin içinde cinsel taciz suçlamasi da vardi. Dahasi, hata dolu ölümlere sebep olmustu. Tupac'in çetesiyle rakip bir çetenin çapraz atesinde 6 yasindaki bi çocuk ölmüstü. Daha sonra Pac, Digital Underground isimli gruba dansçi olarak katildi. Grubun basarili olmasiyla Tupac kendini ünlü yapan "2Pacalypse Now" adli kasedini çikardi. "Brenda's Got A Baby" sarkisiyla kariyeri bir roket gibi firladi. Etkileyici rol yetenegi sayesinde "Juice" isimli bir filmde rol almayi basardi. 2Pac en sonunda ikinci kasedini (Strictly for my N.I.G.G.A.Z.) çikardi. Kasim 1994te bir soygunda 5 el vuruldu. Shakur bu olayda Biggie Smalls ve Puff Daddy'i suçladi. Tupac mucizevi bir sekilde iyilesmis ve 1995te "Me Against the World" kasedini çikarmisti. 2Pac'in rol kariyeri Janet Jacksonla oynadigi "Poetic Justice" filminde doruga çikti. Tupac'in "Above The Rim" ve daha sonra platin ödül alan "Me against the world" ile yükselisi taciz davasiyla son buldu. 2pac suçlu bulunmadan saatler önce silah zoruyla niyeti hala anlasilmamis kisilerce soyuldu. Tupac 1 milyon dolara kefaletle serbest birakildi. Salinisindan sonra elestirilere 2 CDlik "All Eyes On Me" ile cevap verdi ve 6 milyon satti. Bu rakam hiphop müziginde bir devrimdi. "Gridlock'd", "Bullet", ve "Gang Related" filmlerinde yardimci oyunculuk yapti. 7 Eylül 1996 Kaliforniya'da kimligi belirsiz kisilerce vuruldu ve 7 gün sonra öldügü söylendi ama cenazesi halka açik yapilmadi. "Ölümünden" sonra birçok kasedi ve hatta klibi çikti ve hala çikiyor.









ALBUMLERi


2pacalypse now:november12,1991
Soulja's Story
I Don't Give A F-ck
Violent
Words Of Wisdom
Something Wicked
Crooked Ass Nigga
If My Homie Calls
Brenda's Got A Baby
Tha' Lunatic
Rebel Of The Underground
Part Time Mutha
trapped


Strictly for My N.I.G.G.A.Z.:february1,1993

Holla If Ya Hear Me
Pac's Theme (Interlude)
Point The Finga
Something 2 Die 4 (Interlude)
Last Wordz
Souljah's Revenge
Peep Game
Strugglin'
Guess Who's Back
Representin' 93
Keep Ya Head Up
Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z.
The Streetz R Deathrow
I Get Around
Papa'z Song
5 Deadly Venomz



MA AGAiSNST THE WORLD:February 27, 1995

Intro
If I Die 2Nite
Me Against The World
So Many Tears
Temptations
Young Niggaz
Heavy In The Game
Lord Knows
Dear Mama
It Ain't Easy
Can U Get Away
Old School
F-ck The World
Death Around The Corner
Outlaw

ALL EYEZ ON ME:February 13, 1996

Book One
Ambitionz Az A Ridah
All Bout U
Skandalouz
Got My Mind Made Up
How Do U Want It
2 Of Amerikaz Most Wanted
No More Pain
Heartz Of Men
Life Goes On
Only God Can Judge Me
Tradin War Stories
California Love (remix)
I Ain't Mad At Cha
What'z Ya Phone #

Book Two
Can't C Me
Shorty Wanna Be A Thug
Holla At Me
Wonda Why They Call U Bytch
When We Ride
Thug Passion
Picture Me Rollin'
Check Out Time
Ratha Be Ya Nigga
All Eyez On Me
Run Tha Streetz
Ain't Hard 2 Find
Heaven Ain't Hard 2 Find



MAKAVELi 7TH DAY THEORY:Novenber 5, 1996

Intro- Bomb First (My Second Reply)
Hail Mary
Toss It Up
To Live & Die In L.A.
Blasphemy
Life Of An Outlaw
Just Like Daddy
Krazy
White Man'z World
Me and My Girlfriend
Hold Ya Head
Against All Odds

R U STiLL DOWN? ecember 16 1997

Disc One
Redemption
Open Fire
R U Still Down? (Remember Me)
Hellrazor
Thug Style
Where Do We Go From Here (interlude)
I Wonder If Heaven Got A Ghetto
Nothing To Lose
I'm Gettin' Money
Life To Kick It
**** All Y'all
Let Them Thangs Go
Definition Of A Thug Nigga

Disc Two
Ready 4 Whatever
When I Get Free
Hold On Be Strong
I'm Losin It
Fake Ass Bitches
Do For Love
Enemies With Me
Nothin But Love
16 On Death Row
I Wonder If Heaven Got A Ghetto (hip-hop version)
When I Get Free II
Black Starry Night (interlude)
Only Fear Of Death

GREATEST HiTS:November 24, 1998

Disc 1
Keep Ya Head Up
2 Of Amerikaz Most Wanted
Temptations
God Bless The Dead
Hail Mary
Me Against The World
How Do U Want It
So Many Tears
Unconditional Love
Trapped
Life Goes On
Hit 'em Up

Disc 2
Troublesome 96'
Brenda's Got A Baby
I Ain't Mad At Cha
I Get Around
Changes
California Love (Original Version)
Picture Me Rollin'
How Long Will They Mourn Me
Toss It Up
Dear Mama
All About U
To Live & Die In L.A.
Heartz Of Men

STiLL I RiSE ecember 21, 1999

Letter to the President
Still I Rise
Secretz of War
Baby Don't Cry (Keep Ya Head Up II)
As the World Turns
Black Jesuz
Homeboyz
Hell 4 a Hustler
High Speed
The Good Die Young
Killuminati
Tear Drops and Closed Caskets
Tattoo Tears
U Can Be Touched
Y'all Don't Know Us

THUG LiFE VOLUME 1eptember 26, 1994

Bury Me A G
Don't Get It Twisted
**** Don't Stop
Pour Out A Little Liquor
Stay True
How Long will they Mourn Me
Under Pressure
Street Fame
Cradle To The Grave
Str8 Ballin'







Until the End of Time

CD 1
01 Ballad Of A Dead Soulja
02 **** Friendz
03 Lil Homies
04 Let Em Have It Feat SKG
05 Good Life Feat Big Syke & E.D.I.
06 Letter 2 My Unborn
07 Breathin' Feat Outlawz
08 Happy Home
09 All Out Feat Outlawz
10 ****in Wit The Wrong Nigga
11 Thug N U Thug N Me Remix Feat K-Ci & JoJo
12 Everything They Owe
13 Until The End Of Time Feat R.L. From Next
14 M.O.B. Feat Thug Life & Outlawz
15 World Wide Mob Figgaz Feat Outlawz
CD 2
01 Big Syke Interlude
02 My Closest Roaddogz
03 Niggaz Nature Remix Feat Lil Mo
04 When Thugz Cry
05 U Dont Have 2 Worry Feat Outlawz
06 This Ain't Livin
07 Why U Turn On Me
08 LastOnesLeft Feat Outlawz
09 Thug N U Thug N Me Feat K-Ci & JoJo
10 Words 2 My First Born Feat Above The Law
11 Let Em Have It Remix Feat Left Eye
12 Runnin On E Feat Outlawz
13 When I Get Free Feat J. Valentine
14 Until The End Of Time RP Remix Feat Richard Page


FiLmLeri

Gang Related (1997)
Gridlock'd (1997)
Rhyme & Reason (1997)
Bullet (1996)
Above The Rim (1994)
Poetic Justice (1993)
Juice (1992)
Nothing But Trouble (1991)



7 Eylul Cumartesi '96


14:30 Tupac Las Vegas'a geldi.


20:30 Tupac'in gitigi MGM Grandadeki Myke Tyson ve Bruce Seldon maçi bitti. Tupac maça 20:00'de gitti. Tyson 109 saniye sonra kazanan ilan edildi.


20:30 - 21:00 Otel Grand Garden yaninda Tupac ve Suge Knight adi daha sonra Orlando Anderson oldugu ortaya çikan bi adamla kavgaya karisti. Polis bu adamin Tupac'in vurulusuyla bir iliskisi olduguna inanmiyor.


23:00 Suge Knight Las Vegas bulvarinda müzigi çok sesli dinledigi ve kiralik arabasinda plakasi olmadigi için durduruldu. Bir kaç dakika sonra serbest birakildi.


23:15 Shakur ve Marion Suge Knight vuruldu. 1996 BMW 750 sedan marka arabayla Flamingo yolunda doguya giderken isiklarda durduklarinda yanlarinda duran Cadillac marka arabadan ates açildi. Tupac'in gögsüne 3 kursun isabet etti. Suge bu olayi hafif siyriklarla atlatti ve hemen arabayi u dönüsü yaptirarak Tupac'i University Medical Center'a götürdü. Iç kanamayi durdurmak için sag karacigeri alindi.

8 Eylül Pazar


11:00 Suge Knight University Medical Center'dan ayrildi.


18:20 Shakur iyilesmek için ayni hastanede bir baska operasyona girdi.

9 Eylül Pazartesi


20:00 Metro Polisi ve yaklasik Tupac'in yaklasik 20 hayrani ve dostlari bir "yanlis anlama" üzerine sözlü kavga etti. Shakur'un bayan bir arkadasi yardimiyla tansiyon düstü ve kimse tutuklanmadi.

11 Eylül Çarsamba


18:00 Knight avukatlariyla beraber polise olay hakkinda yaklasik bir saat konustu.


16:03 Tupac'in öldügü söylendi.

0 yorum: